Ioana Cuzino

COD RUTIER 2019. Veste buna pentru soferi, ce se intampla cu punctul de amenda

Adoptat tacit de Senat inca din luna martie a acestui an, un proiect de act normativ propune schimbarea modului de calcul al punctului-amenda aplicat soferilor care nu au respectat legislatia rutiera in vigoare. Textul se afla acum pe masa de lucru a deputatilor si asteapta verdictul acestora.

COD RUTIER 2019. Potrivit proiectului, punctul-amenda va fi calculat in functie de indicele social de referinta. Concret, daca acest proiect legislativ va intra in vigoare, adica va primi vot favorabil in Camera deputatilor, va fi semnat de presedintele tarii si va fi publicat in Monitorul Oficial, un punct-amenda va reprezenta „20% din indicele social de referinta (ISR), stabilit prin hotarare a Guvernului”.

In actuala legislatie, punctul-amenda se stabileste in raport cu salariul minim, reprezentand 10% din acesta. Pentru 2018 si 2019, autoritatile au decis o valoare fixa a punctului-amenda, de 145 de lei. In conditiile in care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amenda va avea valoarea, daca propunerea legislativa va ajunge sa se aplice, de 100 de lei, ceea ce ar reprezenta o scadere a valorilor amenzilor de circulatie fata de cele aplicate in prezent.

Asadar, in contextul in care Executivul a introdus salariul minim diferentiat in functie de studii, aceasta modificare adusa modului de calcul al cuantumului punctului-amenda ar putea aduce, pe langa o reducere a nivelului amenzilor de circulatie, si eliminarea confuziilor privind nivelul salariului minim folosit la calcularea punctului-amenda.

Loading...

Conform legislatiei in vigoare, indicatorul social de referinta reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizatia de somaj, venitul minim garantat sau alocatia pentru copii.

Loading...